Külső tokos redőnybe szúnyogháló szerelése

A külső, vakolható tokos redőny nem csak napjainkban, de a múltban is népszerű megoldása volt az árnyékoló-rendszereknek. Természetesen akadtak más megoldások is bőven, de az esetek többségében, ha a kivitelezéssel együtt készült redőny, akkor a külső tokos megoldást alkalmazták. Az utólag készített műanyag redőnyök esetében pedig nem is volt kérdés, hogy az a külső homlokzatra kerüljön.

Manapság a szúnyogháló telepítése ugyanakkor történik, mint a redőny szerelése. Korábban egy fa szúnyogháló keret készült az ablakra, amit a nyári időszak elmúltával le lehetett szerelni. Picit macerás és nem is túl elegáns megoldás volt, ráadásul a felszerelés után a háló fix maradt, gátolva az ablakon való kinyúlás, kiadás lehetőségét is. A modern nyílászárók elterjedése után is, a redőnnyel nem rendelkező ablakoknál gyakori a műanyag szunyogháló keret, de a legpraktikusabb, ha az árnyékolást és a rovarok elleni védekezést ugyanazzal a módszerrel oldjuk meg.

Akár új kivitelezésről van szó, akár új szúnyogháló telepítéséről, a leengedhető és felhúzható háló a redőny tokjába rejthető. Mivel a szúnyogháló helyigénye minimális, nincs olyan redőnytok, amibe ne lehetne beépíteni. A szúnyogháló így jellemzően az ablaküveg és a redőny közé ereszthető le. Egyszeri felszerelés után egész évben a helyén marad, de bármikor változtathatunk állásán. Kezelése legtöbbször valamilyen manuális módszerrel történik, de van mód elektromos távvezérlésre is.

Az így szerelt szúnyogháló működése nagyon hasonló ahhoz, mint ha egy árnyékoló rolót szerelnénk fel, azzal a különbséggel, hogy feltekert állapotában az anyag a redőny tokjában, teljesen rejtve van. Az ilyen szúnyoghálók elegánsak, csak akkor látszanak, ha valóban szükség van rájuk: ha veszélyes időszakban szellőztetünk, lehúzzuk a hálót, majd az ablak zárásakor visszaengedjük tokjába. A rendszer könnyen kezelhető, karbantartás nem igazán igényel, szükség esetén egyszerűen javítható. Többfajta színben is kapható, így választhatunk világosabb vagy sötétebb kivitelek közül.

Korábbi bejegyzések:

Leave a comment