A mobil szúnyogháló ma már nem egy barkácsolt keretbe tett ronda zöld hálót jelent

Mobil szúnyogháló alatt a mozgatható, leszedhető, kiiktatható hálókat érjük. Ezen szúnyoghálókat nem kell folyamatosan fent tartanunk, nem zavarják a kilátást, illetve ajtókra is szerelhetőek. Messze van már az az idő, amikor a mobil szúnyogháló nem jelentett mást, mint a balatoni üdülőkből ismert, ablakkeretbe szorított lécekre szögelt hálót, amit a kerettel együtt lehetett eltávolítani. Nézzük meg napjaink legnépszerűbb mobil szúnyogháló típusait!

Zsanéros szúnyogháló ajtók

A legegyszerűbb konstrukció a zsanéros szúnyogháló ajtó, ami nem más, mint egy kinyitható plusz ajtó, ami a másik irányba nyitható, mint az eredeti. Előnye, hogy egyszerűen és olcsón kivitelezhető, hátránya, hogy kinyitott állapotban útban van a háló.

Pliszé

A pliszét úgy kell elképzelni, mint egy harmonikaajtót szúnyoghálóból. A szúnyogháló egy külön sínen fut, jellemzően vízszintesen mozgatható módon. Zárt állapotban tökéletes védelmet nyújt, míg nyitott állapotban a háló egy kis tárolódobozban hajtogatódik össze. Az az ajtó bármilyen állásban megállítható, nem csak a végpontokon. Előnye, hogy szinte korlátlan méretű felületen alkalmazható.

Rolós szúnyogháló

A rolós szúnyoghálónál a háló egy rúdra van feltekerve, amiről leengedhető vagy éppen visszatekerhető. Jellemzően függőlegesen mozgatható és a redőny síkjában rögzíthető, valamint egy külön tokba engedhető vissza. A duplatokos rolós szúnyogháló ugyanezen elv alapján működik, de egy teljesen különálló tokban történik mozgatása. Ez lehetővé teszi felszerelését olyan helyen is ahol nincs ajtó vagy ablak (például loggia nyílására), illetve vízszintes mozgatást is lehetővé tesz. Általában csak a végpontokon állítható meg.

A szúnyogháló a redőnnyel együtt is felszerelhető, sőt, érdemes egyszerre gondolnunk az árnyékolás és a rovarok elleni védekezésre. Egy közös kivitelezéssel kapott okos redőny ár kedvezőbb lehet, mint ha külön-külön oldjuk meg a feladatot. A szúnyoghálók típusairól is érdemes a redőnyösöktől felvilágosítást kérni. A fenti alaptípusok mellett motorral mozgatható redőnyök és szúnyoghálók is rendelkezésre állnak. A redőny javítás, szerelés és szúnyogháló kialakítás jellemzően ugyanazon cégeknél érhető el.

Korábbi bejegyzések:

Leave a comment